Str Avrig 72-74

Bucuresti, Sector 2

021 252 79 78

dspb@dspb.ro

Informatii

Directia de sanatate publica bucuresti

INFIINTARE SI ATRIBUTII

Directia de Sanatate Publica este o institutie publica cu personalitate juridica care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Municipiului Bucuresti in scopul realizarii politicilor si programelor nationale de sanatate publica, a activitatii de medicina preventiva si a inspectiei sanitare de stat, a monitorizarii starii de sanatate si a organizarii statisticii de sanatate, precum si a planificarii si derularii investitiilor finantate de la bugetul de stat pentru sectorul de sanatate.

Infiintata in data de 1 ianuarie 1999 pe baza Ordinului nr.954/8.12.1998 al Ministerului Sanatatii ca unitate descentralizata provenind din reorganizarea Directiei Sanitare si a Inspectoratului de Sanatate Publica, Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti reprezinta autoritatea de sanatate publica la nivel local care are in principal urmatoarele atributii:

      • evalueaza starea de sanatate a populatiei din teritoriul arondat, identifica principalele probleme de sanatate publica si aloca prioritar resursele spre interventiile cu cel mai mare randament in ameliorarea starii desanatate;

      • evalueaza anual strategiile de control selectate prin prisma progresului realizat in ameliorarea starii de sanatate a populatiei organizeaza, controleaza si finanteaza programele nationale de sanatate ce se desfasoara in teritoriularondat;

      • exercita atributii specifice de inspectie sanitara de stat prin personalul imputernicit in conditiilelegii;

      • in colaborare cu Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti coordoneaza serviciul de ambulanta, organizeaza si coordoneaza asistenta medicala in caz de calamitati, catastrofe si situatii deosebite, organizeaza, conduc, coordoneaza si raspund de pregatirea retelei sanitare pentru aparare si asistenta medicala in caz de dezastre, epidemii si alte situatiideosebite;

      • in colaborare cu autoritatile locale, institutiile de invatamant si organizatiile guvernamentale si nonguvernamentale organizeaza activitati de promovare a sanatatii si de educatie pentru sanatate apopulatiei

ISTORICUL DSP BUCURESTI

1831 – “Regulamentul pentru imbunatatirea si paza randuieli in Politia Bucurestilor practica.
1832 – Se infiinteaza ” Eforia Spitalelor” – administrarea de catre stat a spitalelor.
1862 – Comitetul Sanitar din Moldova si din Muntenia formeaza i mpreuna o Directie Sanitara la Bucuresti.
1874 – Legea Sanitara – Serviciile Sanitare locale raman sub dependenta Min” – in parte Bucurestiul in 5 “plasi” sanitare puse sub conducerea cate unui medic cu atributii de ordin terapeutic si de politie sanitara, acestia fiind obligati sa inspecteze pietele eel putin o data pe saptamana, spitalele o data pe luna si farmaciile eel putin de doua ori pe an. Totodata aveau obligatia sa cerceteze diplomele, noilor doctori si ale farmacistilor si sa le dea autorizatia de libera isterului de lnterne.
1893 – Legea Sanitara – se creeaza lnspectoratul Sanitar si dispune ca orasele si judetele sa aiba si sa subventioneze cate un spital.
1910 – Legea Sanitara – creeaza Directiunea Generala a Serviciului Sanitar din Ministerul de lnterne, infiinteaza lnspectoratele Regionale Sanitare si Casa Sanatatii Publice Rurale.
1930 – Legea Sanitara si de Ocrotire – instituie Consiliul General al Sanatatii si Ocrotirii
1935 – Serviciul Sanitar la Capitalei trece sub dependenta directa a Ministerului Sanatatii
1938 – Directia Sanitara si de Ocrotire a Municipiului Bucuresti are 27 de circumscriptii teritoriale deservite de cate un medic, unul sau doi oficianti sanitari si una sau doua moase. Sectoarele organizatorice ale Directiei Sanitare si de Ocrotire erau: Serv. lgienei Scolare si al Bolilor Sociale, Serv. Politiei Sanitare. Serv. lgienei lndustriale, Serv. Statisticii Sanitare, Serv. Dezinfectiei si Deparazitarii, Serv. Ocrotirii si Asistentei Sociale, un Laborator de Bacteorologie si unul de Chimie.
1945 – Organizarea asistentei medicale s-a realizat dupa modelul sovietic.
1952 – Ministerul Sanatatii isi desfasoara activitatea de prevenire si combatere a bolilor transmisibile la nivelul capitalei prin Directia Antiepidemica ( Sanepid ).
1973 – lnspectoratul Sanitar de Stat se transforma in Centru Sanitaro-Antiepidemic care face parte din structura Directiei Sanitare si care functioneaza ca atare pana in anul 1990.
1990 – 1999 – Titulatura de Centru Sanitar Antiepidemic devine Centru de Medicina Preventiva, lnspectorat de Politie Sanitara si Medicina Preventiva, lnspectorat de Sanatate Publica.
1999 – S-a infiintat Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, prin fuzionarea Directiei Sanitare si a lnspectoratului de Sanatate Publica.
2006 – ia fiinta Autoritatea de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti ca serviciu public deconcentrat al Ministerului Sanatatii Publice, cu personalitate juridica, reprezentand autoritatea de sanatate publica la nivel local, care pune in aplicare politica si programele de sanatate publica , identifica problemele prioritare de sanatate publica, elaboreaza si implementeaza activitati locale de sanatate publica.

LINKURI UTILE